Veulgestelde vragen:

 

Waar is de confetti van gemaakt?

De confetti is gemaakt van snoeppapier. Sommige mensen noemen het eetpapier of opeetpapier of ouwel, of wafelpapier of eetbaar papier).

Het papier is gemaakt van aardappelzetmeel, zoetstof, kleurstof en een beetje olie.

 

Kun je de confetti eten?

De confetti wordt gemaakt van reststromen eetpapier. Dat betekent dat de fabriek het niet meer gebruikt. Candy Converters maakt er dan confetti van.

 

Candy Converters heeft niet als doel om eetbare confetti te maken en te verkopen. Het gaat om de afbreekbaarheid van het product en een alternatief voor plastic of papieren confetti te bieden. Dus je moet geen kilo kopen om het op te eten. Maar als jij een handje in de lucht gooit en er dwarrelen een paar snippers in je drankje, dan kun je dat drankje gewoon opdrinken hoor!

 

Wat zit er in als kleurstof? 

 Roze, Oranje en Geel zijn gekeurd met een natuurlijke kleurstof van de rode luis. Blauw en Groen zijn gekleurd met een EU-goedgekeurde niet-natuurlijke kleurstof. 

 

Geven de kleuren van de confetti af op kleding als het nat wordt?

Nee, de kleuren geven niet af.

 

Geven de kleuren van de confetti af op vloeren als het nat wordt?

Nee, de kleuren geven niet af.

 

Is de confetti brandveilig?

Ja, de confetti is brandveilig.

 

Waarom is het duurder dan gewone confetti?

Dat is maar net hoe je het bekijkt. Een gewone zak confetti kost misschien niet zo veel. Maar daar staat tegenover dat je vaak niet weet wie het heeft gemaakt, wat diegene ervoor heeft gekregen, hoe het is getransporteerd, wat de uitstoot daarvan was, wat het effect van de inkt en het plastic (laagje) doen op het land en in het water, hoe het verstoppingen veroorzaakt in de riolen en hoe hard reinigingsdiensten van gemeenten moeten werken om een stad of dorp weer schoon te krijgen en hoeveel uren ze daarmee kwijt zijn. Al die indirecte kosten worden niet meegenomen in de prijs van een zak standaard confetti. Dan ben je misschien zelfs nog wel duurder uit, los van de effecten op het milieu die je nooit meer kunt herstellen. 

 

Is er zoveel snoeppapier om te redden van de afvalberg?

Ja, in Nederland is er 60.000 kg snoeppapier te redden van de afvalberg.

 

Wat betekent biologisch afbreekbaar?

Soms zeggen mensen ook biodegradeerbaar of composteerbaar. En het betekent dat een product of verpakking op natuurlijke wijze afgebroken kan worden door schimmels en bacterien en wordt omgezet tot water, CO2 en methaan. Het zegt niks over de snelheid en de omstandigheden.  De confetti is zélfs wateroplosbaar. Dat houdt in dat het nog sneller verdwijnt dan wanneer je het op de composthoop gooit. 

 

Hoe lang duurt het voordat de confetti is afgebroken?

Dat hangt van de weersomstandigheden af. Het gaat sneller in een grote regenbui dan in een miezerbuitje en het gaat sneller als het een dun laagje is, dan een dikke laag.

 

En de verpakkingen dan?

Ook de verpakkingen zijn zo duurzaam als mogelijk. Het liefst gebruiken we gereceycelde materialen die opnieuw te recyclen zijn, want dat is de meest duurzame oplossing, maar dat kan nog niet altijd. We zijn in ieder geval altijd op zoek naar de beste opties.

> De kaarten zijn gemaakt van natuurkarton. Dat is karton  met de volgende keurmerken: ECF, FSC Mix, EU Ecolabel en het het ISO 1001 gecertificeerd.

> De minizakjes zijn gemaakt van Bioplastic (Polyactic Acid-PLA) Dat is industrieel composteerbaar. Certificaten: EN-13432, TÜV Austria- OK Compost

> De mediumzakjes zijn gemaakt van  Bio Pe en zijn volledig recyclebaar en gemaakt van suikerriet. 

 

Kan ik de confetti ook in elektrische shooters of een swirlfan (plafondfan) gebruiken?

Ja dat kan. In een shooter van 80 cm gaat 60 gram confetti. (Ter vergelijking: van gewone confetti gaat er 180 gram in) en hij schiet ongeveer 6 meter ver. In een shooter van 50 cm gaat 40 gram confetti. (Ter vergelijking: van gewone confetti gaat er 90 gram in) en hij schiet ongeveer 4 meter ver. 

In een swirlfan gaat ongeveer 2 kg confetti. Op 2 meter hoogte, bij een gemiddelde snelheid, kun je 10 minuten confetti laten dwarrelen. De radius is dan ongeveer 5 meter. Op 5 meter hoogte is de radius ongeveer 3,5 meter. 

 

Kan ik ook iets speciaals laten maken?

Natuurlijk! Stuur me een berichtje en dan gaan we er eens even voor zitten! 

 

Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan een mailtje naar info@candyconverters.com